Wat is Hypnose?
Wat weet je eigenlijk over hypnose? Of beter gezegd, wat denk je te weten over hypnose?
Misschien denk je wel aan het nadoen van een kip, of jezelf belachelijk maken op een podium? Of je denkt dat je de controle kwijt raakt en er nadien helemaal niets meer van weet.
Als dat zo is dan heb ik werkelijk fantastisch nieuws voor je! Dat is het namelijk niet, dat noemen we show. Zit er een bepaalde vorm van hypnose in? Jazeker! De mensen die daar op het podium staan zijn daar niet zomaar gekomen. Die zijn uitgebreid getest op hypnosegevoeligheid en de vorm van hypnose die daar getoond wordt heeft bijzonder weinig te maken met de hypnosetechnieken die ik toepas.
Wat is het dan wel? Hypnose is een mentale staat waar we dagelijks meerdere malen in verkeren, ieder mens sowieso twee keer per dag namelijk vlak voordat je in slaap valt en vlak voordat je wakker wordt. Dat moment is weliswaar erg kort maar toch. Hypnose is eigenlijk niet in een paar zinnen (laat staan alinea’s) uit te leggen. Toch even een korte omschrijving: het is een soort extreem ontspannen staat van zijn en het zit tussen wakker zijn en slapen in. Wanneer we allerlei apparatuur op je aansluiten die je hersengolven meten, dan is hypnose een vergelijkbare staat met wanneer je in je REM slaap bent. Maar…. wel anders. In de eerste plaats werken je zintuigen juist beter dan wanneer je wakker bent. Bovendien is het een staat waarin er een rechtstreekse verbinding is met je onbewustzijn, en daar zit precies de kracht en de kans om problemen op te lossen. Via taaltechnische patronen zijn we in staat je onbewustzijn te beïnvloeden. Je onbewustzijn is dat deel wat bijna alles voor je doet. Denk maar eens aan alles waar je normaliter niet over nadenkt, alles wat automatisch gaat. Juist, zelfs al je lichamelijke processen. En, niet onbelangrijk, het is tevens een databank voor informatie die via je zintuigen (horen, zien, ruiken, proeven en voelen) binnenkomt, vanaf het moment dat je geboren bent. En dat is heel veel. En met name de connecties tussen die data die opgeslagen is vormt vaak de oorzaak van de problemen die je ervaart. Het gevoel wat bij een bepaalde herinnering (zien, horen) hoort bijvoorbeeld.
Het mooie is dat we middels hypnose kunnen communiceren met je onbewustzijn en ‘hem’ bepaalde instructies kunnen geven. En dat is precies de reden waarom hypnotherapie vele malen effectiever is dan pscycho-analyse en cognitieve gedragstherapie volgens een studie van het American Health Magazine:
Psychoanalyse: 38% herstelt na 600 sessies
Cognitieve gedragstherapie: 72% herstelt na 22 sessies
Hypnotherapie: 93% herstelt na 6 sessies; (waarbij er sprake is geweest van conventionele hypnosetechnieken welke inmiddels meerdere malen, opnieuw verbeterd zijn)
Dus, nog even voor de zekerheid: tijdens een hypnotherapie sessie weet je gewoon nog waar je was en wat je gedaan hebt, wat ik gezegd heb, kun je gewoon praten, horen en voelen. Het is zelfs mogelijk om in een hypnose te zijn met je ogen open. Afhankelijk van het probleem kan deze vorm van therapie/coaching toegepast worden.
Uiteraard valt er nog veel meer over hypnose en je onbewustzijn te vertellen. Er zijn niet voor niets al tientallen dan wel honderden boeken over geschreven. Echter, je kunt een ervaring eigenlijk niet echt omschrijven, toch?
Het allerbelangrijkste binnen NLP en Hypnose is je (weer) goed voelen. Daar gaat het uiteindelijk om. Ben jij er klaar voor om je weer goed te voelen?